Hlivový perkelt s hokkaido

Hlivový perkelt s hokkaido

Tento týždeň varíme v tzv. slow food kuchyni, ktorá zahŕňa ekológiu, pôžitok z jedla, etiku a potešenie. Ide o opak fast foodu, keď často v rýchlosti nahádžeme do seba jedlo, o ktorom nič nevieme. Tatiane Šuškovej ponúkli recepty Petra Molnárová a Anetta Vaculíková, ktoré tento štýl stravovania na Slovensku propagujú. O aké recepty podľa Petry Molnárovej ide?    

Hlivový perkelt s hokkaido Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
500 g tekvice hokkaido
200 g hlivy
400 ml sladkej smotany alebo rastlinného mlieka, môže  byť aj v pomere
1 : 1 s vývarom
1 ks menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
4 - 5 ks bioparadajok z konzervy alebo čerstvých prepasírovaných čerstvý tymian podľa chuti štipka kurkumy morská soľ farebné mleté korenie celozrnný bulgur citrónová šťava podľa chuti

Postup prípravy:

Tekvicu hokkaido pri 200 °C pečieme približne 20 minút, kým nie je zlatistá.
Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, pridáme natrhanú hlivu a podusíme.
Upečenú tekvicu nakrájame a prisypeme do hrnca. Zalejeme čistým rastlinným mliekom alebo zmiešaným s vývarom, ochutíme kurkumou, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme nasekaný čerstvý tymian, paradajky a dusíme aspoň 15 – 20 minút, aby sa chute prepojili. Perkelt odporúčame podávať s bulgurom, ktorý si pripravíme tak, že ho v miske zalejeme vriacou vodou v pomere 1 : 2.
Prikryjeme a počkáme asi 7 minút, kým voda vsiakne. Potom už len dochutíme citrónovou šťavou a troškou soli.
Ale výborne chutí aj s klasickými haluškami.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame