Rizoto s dubákmi

Rizoto s dubákmi

Malý červený slimáčik – medzinárodný symbol slow food iniciatívy nás vyzýva k spomaleniu v gastronómii. Nakupujte s rozvahou, kupujte len to, čo zjete, kupujte sezónne a lokálne, a kupujte potraviny o ktorých viete takmer všetko. A to sa najlepšie dozviete ak poznáte človeka, ktorý ich vyrába. Aj o tom sa minulý týždeň Tatiana Šušková rozprávala s hostkami Témy Rádia Regina Petrou Molnárovou a Anettou Vaculíkovou. Ich prítomnosť v obrátenej pyramíde využila aj na inšpirácie do obľúbeného Kulinária a na tento týždeň pre vás pripravili niekoľko receptov vystihujúcich pomalý prístup k jedlu. Zakladateľka hnutia na Slovensku Petra Molnárová hovorí:  

Rizoto s dubákmi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na krémové dubákové rizoto s dubákmi na ružovom víne potrebujeme:
1 a pol šálky ryže vhodnej na rizoto
3 hrste malých dubáčikov 
3 strúčiky cesnaku
4 polievkové lyžice masla
2 dcl ružového vína
zeleninový vývar
soľ, čierne korenie, chilli 
parmezán na dochutenie

Príprava  
Vhodný pomer množstva ryže a tekutín na rizoto je 1:3.
Rizoto pripravujeme za stáleho miešania.
Na jednej roztopenej lyžici masla opečieme ryžu. Ryžu na začiatku podlejeme ružovým vínom, necháme odpariť. Podlievame po troškách zeleninovým vývarom. Vždy keď sa vývar odparí znovu ho prilejeme. Na druhej panvici a ďalšej lyžici roztopeného masla opečieme do zlatista nakrájané dubáky. Keď je rizoto napoly uvarené môžeme doňho pridať dubákovú zmes. Osolíme, okoreníme, ochutíme pretlačeným strúčikom cesnaku.  Kto má rád, môže pridať aj chilli. Vo finálnej fáze, keď sú odparené tekutiny a rizoto nadobúda krémovú konzistenciu pridáme parmezán, ktorý jedlo krásne prepojí.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame