Ak ste z okolia Myjavy, pravdepodobne poznáte myjavské buchtičky...
A vám ostatným teraz povieme, ako sa pripravujú. Na to sme sa opýtali Róberta Földesa z Komárna, ktorý sa pečeniu venuje profesionálne a Slovensko reprezentuje aj na svetových súťažiach.
Myjavské buchtičky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko pekár Róbert Földes z Komárna. Ak ste všetko nezachytili, zopakujeme, že na prípravu Myjavských buchtičiek potrebujeme – hrubú múku, mlieko, droždie, cukor, vaječné bielka, margarín a tvarohovú náplň. Najprv si zohrejeme trochu mlieka. Vo vlažnom mlieku nadrobíme droždie, pridáma štipku cukru a necháme niekoľko minút odstáť. Keď vidíme, že to zväčšuje objem, nalejeme do nádoby, kde máme pripravenú hrubú múku, cukor a trochu soli a necháme miesiť 15 až 20 minút, pokým sa nerozpracujú hrubšie zrniečka. Potom položíme cesto na teplé miesto a po 20 minútach dáme cesto na múkou posypaný stôl a rozvaľkáme ho. S hladkým kolieskom si rozdelíme cesto na štvorce veľké cca 4 – 5 centimetrov každá strana štvorca. Do nich vložíme tvarohovú náplň, štyri rohy každého kúsku cesta dáme dokopy, urobíme takpovediac guličku a vrchnú vrstvu držíme v prstoch, hladkú spodnú stranu namočníme do vaječných bielkov a vložíme do „žmolenky“ (hustá, „žmolivá“ hmota z múky, margarínu a cukru). Takto pripravené buchtičky potom otáčame so „žmolenkou“ na vrch a poukladáme na plech, chvíľu ich ešte môžeme nechať nakysnúť a potom ich dáme piecť do rúry.