Dnešný nedeľný zákusok nám ponúkne šéfcukrárka šiestich kúpeľných hotelov v Piešťanoch Linda Fukasová. Michala Hercega zaujímal najprv jeho názov.
Citrónovo-makový bezlepkový cheese cake Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na citrónovo-makový bezlepkový cheese cake si pripravíme: 12 vajec, 240 g práškového cukru, 280 g maku, 400 g tvarohu, 20 g práškovej želatiny, 0,5 l šľahačkovej smotany (najlepšie 36-percentnej), ešte raz 150 g práškového cukru, citrónovú arómu alebo citrónovú kôru, 80 g tmavej čokolády a na ozdobu citrón. Vajíčka dôkladne vyšľaháme s cukrom, osobitne žľtka aj bielka. Do žĺtkovej hmoty pomaly vmiešame mletý mak a do toho zľahka vmiešame bielka. Naplníme formy. Najlepšie je urobiť si dva tenké korpusy. Pri teplote 180 stupňov pečieme 10-12 minút. Medzitým si pripravíme krém. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Pridáme tvaroh a rozpustenú plátkovú želatinu, ktorú sme si predtým nechali napučať vo vode a pridájme citrónovú arómu. Toto všetko vyšľaháme, aby to bolo vláčne a do krému nasypeme celý mak. Do tortovej formy naspodok vložíme makový bezlepkový korpus, navrstvíme krémom, dáme druhý plát, znovu krém a polejeme čokoládovou ganážou. Tú si pripravíme takto: Dáme zohriať 100 g šľahačkovej smotany a horúcou zalejeme nalámanú čokoládu. Rozmiešame. Keď už máme cheese cake stuhnutý (asi po hodine v chladničke), nalejeme naň čokoládovú ganáž a necháme znovu stuhnúť. Potom už len nakrájame a ozdobíme plátkom citróna.