Zakrúcaná pečienka

Zakrúcaná pečienka

Po celý tento týždeň vyberáme do Kulinária staré recepty mestských žien, ktoré dominovali v kuchyniach pred 100 až 150 rokmi. Recepty na mnohé jedlá vychádzali v časopise Dennica a gazdinky sa z nich inšpirovali. Výhodou bolo, že v rodinách bývala pomocnica, takže nákupy a príprava jedla neboli len na pleciach domácej panej. Aj dnešný recept bude z tých zložitejších, sýtejších a na prípravu zdĺhavejších, ale zaujme na každom sviatočnom stole. Hanu Michalčíkovú ho naučila pripraviť   Alena Bučeková, predsedníčka Miestneho výboru Živena Bratislava.   

Zakrúcaná pečienka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Na Zakrúcanú pečienku so zemiakovými šúľancami a dusenou mrkvou potrebujeme: pol kg hovädzieho stehna, pol kg bravčového alebo teľacieho stehna, pol kg kuracích pŕs. Mäso vyklepeme na rovnako hrubé pláty, osolíme, okoreníme, a pokladieme plátkami slaniny. Navrstvené mäso zvinieme pevne do rolády, obviažeme niťou a dáme na pekáč s masťou. Opečieme zo všetkých strán, pridáme trochu vody, dve nadrobno pokrájané cibule, nastrúhanú mrkvu, bobkový list, čierne korenie a soľ. Zakryjeme a dusíme. Keď je mäso mäkké, odstránime niť, a pokrájame na úhľadné kúsky. Podávame so šúľancami. Tie pripravíme z 0,5 kg zemiakov, asi 150 g hrubej múky, 1 vajca, 50 g masla , soli a vody. Zemiaky uvaríme, ošúpeme, nastrúhame. Pridáme soľ, vajce a múku. Z cesta odštipkávame kúsky s priemerom 1 cm a hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávajú navrch, polejeme ich maslom. Podávame s dusenou mrkvou ochutenou soľou a petržlenovou vňaťou. 

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame