Varenie je pre neho nielen otázkou fantázie, ale najmä lásky ku kulinárskemu majstrovstvu. Ľudovít Kossár, pre priateľov a dobrých známych jednoducho Luigi je aj autorom kuchárskej knihy, ktorá práve pre zrozumiteľne zostavené recepty a je súčasťou mnohých našich domácností. S týmto historikom, prekladateľom, publicistom a kuchárom nadšencom aj dnes bude variť Janka Bleyová.
Hortobádske palacinky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu „Hortobádskych palaciniek“ pre štyroch hladošov na osem palaciniek potrebujeme:
0,5 kg vykostených kuracích stehien, 2 väčšie cibule, olej, masť, soľ, korenie, sladkú papriku, 2 dl sladkej smotany na varenie, 2 dl kyslej smotany, 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, na ozdobenie: paradajky a petržlenovú vňať...
Postup:
Na oleji orestujeme cibuľu a pridáme nakrájané kuracie kúsky, - tiež orestujeme, pridáme červenú mletú papriku, soľ, korenie, podlejeme horúcou vodou a paradajkovým pretlakom. Za občasného podlievania dusíme, pokiaľ nie je mäso úplne mäkké. Hotové mäso vyberieme dierovanou naberačkou a necháme vychladnúť. Kyslú smotanu dobre rozmiešame s hladkou múkou a pridáme pár lyžíc horúcej šťavy spod mäsa. Keď je zmes hladká - bez hrudiek, vlejeme ju do šťavy a necháme dobre prevrieť a dochutíme. Vychladnuté mäso rozmixujeme a poprípade ešte dochutíme. Teple palacinky začneme plniť mäsovou plnkou, na plnku dáme trochu omáčky a skladáme ich ako obálky. Palacinky podávame preliate omáčkou, zdobíme s kyslou smotanou, rezom paradajok a petržlenovou vňaťou.