Našou šéfkuchárkou na tento týždeň bude Dagmar Straková z Cífera. Okrem toho, že režíruje miestne ochotnícke divadlo a píše preň autorské hry, skvelá je aj v kuchyni. Pre svojich blízkych pred časom napísala kuchársku knihu s názvom Recepty babky Dadky. Z tejto zbierky pochádza aj prvý dnešný recept, ktorý nahral Michal Herceg.
Roastbeef na cesnaku
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak to bol roastbeef na cesnaku alebo Ruky boskávam milostivá. Potrebujeme: 2 kg hovädzej roštenky alebo sviečkovice z mladého býčka, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL vínneho octu, 6 PL olivového oleja, 1 PL červeného vína, 9 strúčikov cesnaku (4 prelisované, 5 v celku), soľ, mleté čierne korenie, 10 malých šalotiek, zväzok čerstvého rozmarínu, 350 g čerstvých húb najlepšie kombinácia kuriatok, rýdzikov a hlivy (my sme použili sterilizovaný mix v sladkokyslom náleve)
Zmiešajte sójovú omáčku, víno, ocot a 3 PL oleja s prelisovaným cesnakom. Mäso očistíme, zbavíme tuku, poriadne okoreníme osolíme (až presoľte) a vložíme do silnejšieho igelitového sáčku, zalejeme marinádou. Zaviažeme motúzom a necháme cez noc v chladničke. Dá sa marinovať aj kratšie, minimálne hodinu a aj dlhšie - my sme marinovali dva dni.
V deň prípravy ráno vyberte z chladničky a nechajte niekoľko hodín stáť pri izbovej teplote. Potom ho vyberte z marinády, osušte, znovu osoľte a okoreňte. Trúbu vyhrejte na 200 stupňov. V ťažkej veľkej panvici rozpáľte 1 PL oleja a opečte zo všetkých strán mäso. Dajte ho do pekáča, posypte nakrájanou šalotkou, posypte polovicou rozmarínu (my sme nemali čerstvý, tak sme dali sušený, rozomletý) a pečte 25 minút. Ak sa bojíte krvavého variantu, pridajte ešte 10 minút.
Medzitým zmiešajte hríby so zvyškom oleja, sójovou omáčkou, cesnakom v celku a rozmarínom. Zmes dajte do plechu na pečenie, osoľte a pečte 15 minút.
Roastbeef na cesnaku
22. 07. 2019 11:37 | Kulinárium

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay