Ľudovít Kossár, historik a skvelý kuchár, varí najmä pre priateľov a dobrých známych. Venuje sa aj dejinám gastronómie a ako sám s úsmevom tvrdí – pasívne varí v štrnástich jazykoch. Recepty ho príliš nezväzujú, pretože ich dokáže okoreniť experimentovaním a fantáziou. A taký je aj jeho „vylepšený“ recept na paprikový závin, ktorý bude pripravovať s Jankou Bleyovou...
Paprikový závin
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Luigiho špeciality – paprikového závinu potrebujeme:
80 dkg hladkej múky, 5 až 6 dl mlieka, 2 polievkové lyžice kačacej, alebo husacej masti, 1 polievkovú lyžicu kyslej smotany, 1 polievkovú lyžicu oleja, 1 vajce, 5 dkg droždia, cukor a soľ.
Na plnku: 3 polievkové lyžice sladkej červenej mletej papriky, 3×15 dkg práškového cukru, maslo alebo masť, olej na pokropenie plnky, olej na vymastenie plechu, vajce na potretie cesta.
Postup:
Zo surovín urobíme cesto, necháme ho vykysnúť a potom ho rozdelíme na tri časti. Každý kus vyvaľkáme, bohato posypeme sladkou paprikou, paprikovú vrstvu zakryjeme práškovým cukrom a pokropíme olejom, alebo roztopenou masťou. Zrolujeme, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a na vymastenom plechu upečieme v rúre ako kysnutý závin. Podávame ako prílohu k tradičnému fazuľovému gulášu, alebo ako dezert po hlavnom jedle... No a zajtra vám ponúkneme pečenú cvikľu...
Paprikový závin
17. 07. 2019 11:37 | Kulinárium

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay