Paprikový závin

Paprikový závin

Ľudovít Kossár, historik a skvelý kuchár, varí najmä pre priateľov a dobrých známych. Venuje sa aj dejinám gastronómie a ako sám s úsmevom tvrdí – pasívne varí v štrnástich jazykoch. Recepty ho príliš nezväzujú, pretože  ich dokáže okoreniť experimentovaním a fantáziou. A taký je aj jeho „vylepšený“  recept na paprikový závin, ktorý  bude pripravovať s Jankou Bleyovou...

Paprikový závin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na prípravu Luigiho špeciality – paprikového závinu potrebujeme:  

80 dkg hladkej múky, 5 až 6 dl mlieka, 2 polievkové lyžice kačacej, alebo husacej masti, 1 polievkovú lyžicu  kyslej smotany, 1 polievkovú lyžicu oleja, 1 vajce,  5 dkg droždia, cukor a  soľ. 
Na plnku: 3 polievkové lyžice sladkej červenej mletej papriky, 3×15 dkg práškového cukru, maslo alebo masť, olej na pokropenie plnky, olej na vymastenie plechu, vajce na potretie cesta.

Postup:

Zo surovín urobíme cesto, necháme ho vykysnúť a potom ho rozdelíme na tri časti.  Každý kus vyvaľkáme, bohato posypeme sladkou paprikou, paprikovú vrstvu zakryjeme práškovým cukrom a pokropíme olejom, alebo roztopenou masťou. Zrolujeme, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a na vymastenom plechu upečieme v rúre ako kysnutý závin. Podávame  ako prílohu  k tradičnému fazuľovému gulášu, alebo ako dezert po hlavnom jedle... No a zajtra vám ponúkneme pečenú cvikľu...
 

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame