Hovorí sa, že zemiaky sú tým najlepším potravinovým koncentrátom na svete. Navyše sú lacným zdrojom energie, s vysokým obsahom nutrične hodnotných látok. Majú vysoký podiel vody, nízky obsah tuku, čo ich radí medzi potraviny s nízkou energetickou hodnotou.
Táto chutná a zároveň výživovo hodnotná potravina nechýbala ani na stole našich predkov. A nájdeme ich skoro v každom druhom recepte tradičných jedál Záhoria. S autorkou publikácie Vône, chute Dolného Záhoria s Ivanou Kovárovou z Mestského centra kultúry v Malackách recept do dnešného Kulinária vyberá Tatiana Šušková.
Žúlance z Gajár
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme
1 kg starých zemiakov
200 - 250 gramov polohrubej múky
1/2 lyžičky soli
maslo na omastenie
mletý cukor a mletý mak
Príprava
Zemiaky uvaríme.
Očistíme, teplé ich postrúhame do misky alebo na dosku.
Pridáme múku, štipku soli, spracujeme vláčne cesto.
Z cesta ušúľame asi centimeter hrubé valčeky.
Poukladáme ich vedľa seba alebo zvinieme na plech vystlatý papierom na pečenie. dáme piecť do vyhriatej rúry.
Do zlatista upečené žúlance nalámeme do misy, prelejeme rozpusteným maslom a posypeme cukrom a makom.
Žúlance z Gajár
12. 07. 2019 11:37 | Kulinárium

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay