Tradičné bratislavské rožky

Tradičné bratislavské rožky

Kto by nemal rád bratislavské rožky. Viete však, aká je tradičná receptúra a čo všetko treba dodržať pri postupe, aby to boli tie pravé bratislavské rožky?

Na to sme sa opýtali Róberta Földesa z Komárna, pre ktorého je pečenie nielen veľkou vášňou, ale aj povolaním.

Tradičné bratislavské rožky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko pekár Róbert Földes z Komárna. Na prípravu bratislavských rožkov potrebujeme – na cesto: múku (hladkú alebo aj polohrubú, resp. zmiešanú hladkú s hrubou alebo polohrubou múkou), margarín alebo maslo, cukor, soľ, droždie a citrónovú kôru alebo škoricový cukor (podľa chuti). Podľa staršej receptúry dávame 30 gramov cesta a 30 gramov náplne, ktorá môže byť orechová alebo maková. Hotový rožok má 60 g a po upečení približne 55.

Po zmiešaní všetkých týchto surovín nám vznikne dobre tvarovateľné cesto, malo by sa podobať na plastelínu, aby sa s ním dobre pracovalo a nemalo by sa lepiť. Po vypracovaní necháme cesto odležať aspoň 20 minút. Potom si spravíme malé placky, do ktorých vložíme 30 gramov náplne v podobe šúľku, zatočíme do cesta a vyšúľame z neho rožky. Rožky s orechovou náplňou tvarujeme na písmeno C a v prípade makovej náplne majú mať bratislavské rožky tvar podkovy. Rožky poukladáme na plech, potrieme ich vajíčkom. Môžu byť celé vajcia alebo aj viac žĺtkov – napríklad v pomere jedno celé vajce plus jeden žĺtok. Po úplnom zaschnutí pretrieme rožky vajíčkami ešte raz a keď druhýkrát uschnú, dáme ich piecť do rúry pri teplote 220 – 230 stupňov 10 – 12 minút. Dobre upečený rožok by mal mať zlatistú až bledohnedú farbu. Želáme vám dobrú chuť!

Richard Šümeghy

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame