Na fašiangy, ktoré ešte stále trvajú, sa sníva o šunke, tlačenke, jaterniciach, klobásach, aj šiškách a fánkach, ale to všetko sú jedlá, ktoré dajú riadne zabrať nášmu žalúdku, a tak býva pôstne obdobie vyslobodením...
Ak už o niečom podobnom uvažujete, nechajte sa inšpirovať Michalom Hercegom na neobvyklé pôstne jedlo.
Recept Viery Vrabcovej z Komjatíc má názov Kalkýš:
Tri dni vopred si necháme naklíčiť raž alebo pšenicu. Keď sú naklíčené, klíčky sú farebné – raž má ich sfarbené do ružova a pšenica do zelena, pomelieme ich. Pridáme vodu a dobre to postláčame a povytláčame mútnu tekutinu, kalnú, preto sa aj volá kalkýš. Toto vytláčanie robíme viackrát. Keď z toho už nevyjde žiaden kal, šupy dáme nabok a kal prelejeme do inej nádoby. Pridáme tam hrubú múku, zatrepeme to na palacinkové cesto a túto zmes dáme na plechy do rúry a pečieme, až kým nezíska medovozlatú farbu medu. Keď vychladne, pokrájame a jeme. „Kalkýš“ má medovú chuť. Obsahuje veľa vitamínu B, a tak ho predkovia konzumovali hlavne na jar, keď bol nedostatok vitamínov.
„Kalkýš“ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.