Záhorsko-Bystrickú zabíjačkovú špecialitu „Játra v candlách“ pripravuje Milan Čech zo Záhorskej Bystrice.
V tomto fašiangovom období sa koná zabíjačka takmer v každej dedine, a niekde ich je, pre veľký úspech, aj viac. Aj keď sa hovorí, že zabíjačka má svoje pravidlá a, samozrejme, aj svoju tradíciu, v každej oblasti, či regióne má predsa len aj svoje špecifiká. Určite k nim patria rôzne recepty, ktoré si domáci uchovávajú a dedia z pokolenia na pokolenie. Tak napríklad takou zabíjačkovou špecialitou v Záhorskej Bystrici sú „Játra v candlách“. Že tomu názvu nerozumiete? Objasní ich Milan Čech zo Záhorskej Bystrice.
„Játra v candlách“ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme podľa receptu Milana Čecha zo Záhorskej Bystrice, ako tam pripravujú zabíjačkovú špecialitu „Játra v candlách“.
Potrebujeme (pre 4-člennú rodinu):
600 – 800 g „játier“, jedny „candle“ – sieťku sadla, mleté čierne korenie, cesnak, soľ, trochu masti a čerstvý chlieb.
„Játra“ – pečeň – nakrájame na približne 100 až 150 gramové tenšie kúsky, ochutíme ich cesnakom a mletým čiernym korením a zabalíme ich do „candiel“ – teda sadlovej sieťky. Uložíme na pekáč, podlejeme trochou vody a troškou masti a dáme do rúry upiecť. Pečieme pomaly asi 20 – 30 minút a tesne pred ukončením pečenia posolíme. Skôr nie, aby pečeň nestvrdla. Podávame s čerstvým voňavým chlebom.