Tento týždeň pripravujeme recepty z jarných druhov zelenín, ktoré nájdeme už aj v našich záhradkách. Dnes si pripravíme jarnú polievku z jarnej zeleniny. Čo na jej prípravu potrebujeme? Na to sa Marcela Jedináková opýtala kuchára Ľuboša Mega.
Jarná polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čo potrebujeme: akúkoľvek zeleninu, ktorá nám rastie v záhrade práve teraz- cibuľu, jarnú cibuľu, špargľu, hrášok, mladú mrkvu, petržlen, kaleráb, maslo alebo olej a zeleninový vývar.
Najskôr si pripravíme vývar:
- očistiť zeleninu, ktorú možno ošúpať, alebo iba umyť, či oškrabať,
- použijeme odrezky na rýchly vývar, ktorý je do 20 minút hotový,
- jarnú cibuľku osmažiť na masle, pridať cesnak a očistenú mladú mrkvu, petržlen, kaleráb a nové zemiaky,
- ak nemáte radi cibuľu a cesnak v polievke, môžete len vyvariť vcelku a z polievky vybrať,
- priviesť k varu, povariť, vhodiť krehkú zelenú jarnú zeleninu (hrášok, fazuľové struky, brokolicu, karfiol...)
- dochutiť maslom alebo pár kvapkami oleja,
- dochutiť čerstvými jarnými bylinkami, bazalkou, vňaťou, pažítkou, ku koncu,
- deti by jedli takúto polievku každý deň, je prirodzene sladká a chrumkavá,
- variť do chrumkava, obzvlášť v teplých jarných a letných dňoch.