Tento týždeň nám to v kulináriu vonia bryndzou. „Slovenská bryndza” má schválené chránené zemepisné označenie Európskou úniou a môže sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Niektoré bryndze sú ocenené aj „Značkou kvality SK“. Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vydáva aj certifikáciu s logom „Zlatá ovca – 100% ovčie“, ktorej účelom je zvýrazniť poctivých spracovateľov slovenskej bryndze. O tom, že nie je bryndza ako bryndza, potvrdil v záverečnej časti kulinária Rádia Regina Tatiane Šuškovej aj šéfkuchár a viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Braňo Križan, ktorý si ako dnešný recept vybral tak trochu bryndzový „úlet“.
Bryndzová zmrzlina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak by ste si teda chceli vyskúšať prípravu bryndzovej zmrzliny doma potrebujete: 200 gramov bryndze
50 gramov chlebovej striedky toustového chleba
200 ml šľahačky
200 gramov jogurtu alebo krem frešu
Všetko spolu rozmixujeme, zachladíme v zmrzlinovači, teplou lyžicou vykrajujeme kopčeky akoby zmrzliny a ochutíte podľa chuti.
Doma asi slaninový púder nevyrobíte, ale rovnako dobre poslúži nakrájaná slaninka.