Ak jete bryndzu, viete čo jete? Pod pojmom bryndza sa historicky mysli rozdrvený tvrdý zrejúci syr z ovčieho mlieka a neskôr aj ako jemno pomletý a osolený vykysnutý a vyzretý ovčí hrudkový syr. Jeho vôňa a chuť je lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná. Obsah soli v nej je však oproti iným syrom len 2,0 %, teda toľko, ako aj v bežných potravinách. Tento týždeň to v našom kulináriu vonia májovou bryndzou, v ktorom pripravuje recepty Tatiana Šušková pod vedením šéfkuchára Braňa Križana.
Bryndzový langoš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cesto na langoše potrebujeme:
1/2 kilogramu hladkej múky
250 gramov kyslej smotany
1 kocka droždia
soľ
vodu a trošku cukru
Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť a oddýchnuť.
Rozdelíme do rovnakých bochníkov, ktoré necháme opäť nakysnúť.
Z bochníčkov tvarujeme rukou langoše, ktoré upečieme do zlatista vo väčšom množstve oleja.
Plnku na langoše pripravíme z bryndze a smotany.
Bryndzové langoše ozdobíme žeruchou.