Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Bryndzu u nás konzumovali naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti tvorila podstatnú časť ich jedálnička. Dnes jej zjedia, napriek jej vysokej kvalite, Slováci ročne len 0,6 kilogramu
a my chceme záujem o túto našu „superpotravinu“ zvýšiť. Aj preto sme tento týždeň do kulinária Rádia Regina pripravili recepty z bryndze. A aj keď sa z nej dajú vyrábať tiež neočakávane exkluzívne jedlá, Tatiana Šušková so šéfkuchárom Braňom Križanom, prvým viceprezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, vybrali práve také, ktoré sa dajú jednoducho pripraviť v domácich podmienkach. Májová bryndza im dodá špecifickú chuť.
Prečo je májová najlepšia?  

Bryndzové pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na bryndzové pirohy potrebujeme:

Deň dopredu uvarené zemiaky – pol kilogramu
polohrubú alebo hrubú múku – pol kilogramu
1 celé vajce
soľ
trochu vlažnej vody
bryndzu a trochu masla
pažítku
kyslú smotanu
domácu slaninu

Postup:
Z popučených zemiakov, múky, vajca, soli a trochy vlažnej vody pripravíme cesto. Cesto necháme desať minút postáť. Vyvaľkáme z neho plát hrúbky 2-3 milimetre, z ktorého vykrajujeme kolieska.
Do bryndzovej plnky na zjemnenie chuti vmiešame trochu masla – môžeme primiešať pažítku.
Každé vykrojené koliesko naplníme lyžičkou bryndzovej plnky a okraje pevne uzatvoríme stláčaním vidličkou. Takto pripravené pirohy vhodíme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch necháme ich vo vode ešte 3-4 minúty.
Vyberáme na misu, polejeme masťou z vyškvarenej slaninky, ozdobíme kyslou smotanou a kúskami opečenej slaniny a servírujeme.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame