Bravčová panenka sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov a vždy je to chutné jedlo.
Dnes si v Kulináriu pripravíme bravčovú panenku v lístkovom ceste so zeleninovou salsou a zelerovo-hruškovou omáčkou. Recept pripravil Marek Lopatka z Naháča, ktorý študuje v 4. ročníku na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trnave. Povedzme si najprv, aké suroviny potrebujeme na prípravu?
Bravčová panenka v lístkovom ceste Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
200 gramov bravčovej panenky, 100 g lístkového cesta, soľ a korenie.
Na zelerovo-hruškové pyré potrebujeme zeler, hrušky, smotanu a soľ.
Ďalej na zeleninovú salsu potrebujeme tri rôzne druhy červenej, zelenej a oranžovej papriky, potom červenú cibuľu, cesnak a chilli papričku, tabasco, vínny ocot a nakoniec len málinko citrónovej šťavy a citrónovú kôru. K tomu ešte pôjde omáčka z červených paprík, na ktorú potrebujeme dva druhy papriky a smotanu.
Postup:
Bravčovú panenku najskôr nasolíme, nakorením a orestujeme na oleji, zabalíme do lístkového cesta a dáme do rúry pri teplote 180 stupňov na 25 – 30 minút. Ďalej si urobíme zeleninovú salsu, kde najprv orestujeme cibuľu, cesnak a chilli papričky, na 5 až 10 minút tam pridáme papriky, dusíme do polomäkka. Potom to môžeme dochutiť soľou, korením a tabascom. Po odstavení z ohňa pridáme citrónovú šťavu a kôru. Teraz si pripravíme omáčku z červených paprík, ktoré orestujeme, pridáme soľ, korenie a smotanu a rozmixujeme do hladka. Nakoniec si pripravíme zelerovo-hruškové pyré. Hrušky a zeler nakrájame na kocky, ktoré varíme v smotane do polomäkka, potom to rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.