Špargľové rizoto

Špargľové rizoto

Dnes to bude skutočná lahôdka. Ak si ju chcete pripraviť, nezabudnite na pero a papier, pretože množstvo surovín je naozaj výnimočné. So šéfkuchárkou Adrianou Ihringovou z Piešťan hovorí Michal Herceg. 

Špargľové rizoto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na špargľové rizoto potrebujeme: 400 g talianskej ryže arborio alebo carnaroli, viazaničku zelenej špargle, 3 mladé cibuľky, 30 g zeleného mrazeného hrášku, 1 šalotku, 1 strúčik cesnaku, 3 polievkové lyžice masla, 200 ml bieleho vína, 2 l zeleninového vývaru alebo bujónovú kocku, 2 polievkové lyžice mascarpone, soľ, parmezán, biele korenie, šťavu z 1 limetky, trochu olivového oleja, pár kúskov opraženej slaninky.
Špargľu si ošúpeme a obkrojíme z nej asi 2 cm. Na masle a olivovom oleji si opražíme cibuľku. Pridáme ryžu, ktorú na chvíľu opražíme, aby sa obalila maslom. Pridáme biele víno a necháme ho odpariť. Po odparení za stáleho miešania pridávame po naberačkách zeleninový alebo slepačí vývar. Pozor! Vývar musí byť horúci, aby sa nezastavil var. Približne v polovici varenia pridáme špargľu nakrájanú asi na 2 cm kúsky a hrášok. Pokračujeme v pridávaní vývaru. Rizoto je hotové vtedy, keď je ryža primerane polouvarená. Keď je už rizoto skoro hotové, pridáme vypečenú slaninku, cesnak, biele korenie a šťavu z limetky. Všetko dobre pomiešame. Nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán a za polievkovú lyžicu mascarpone. Znovu premiešame a na vrch pridáme zelenú petržlenovú vňať.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame