V pravidelnej rubrike hovoríme recept na jedlo, ktorý sme schopní pripraviť aj my – teda laici.
A variť, presnejšie povedané piecť bude pani Anna Kabátová z Maduníc, ktorá v novembri oslávila deväťdesiatku. Stále jej to však veľmi dobre varí. Martin Jurčo sa Anny Kabátovej pýtal, ktorý z množstva receptov vyberie. Rozhodla sa pre cesnakové rožteky. A keďže chcela byť presná, recept si radšej napísala.
Takže si celý postup teraz zopakujme:
1 kilogram hladkej múky
pol litra mlieka
plná lyžička soli
lyžička kryštálového cukru
lyžička oleja
kocka kvasníc
dve hrste polohrubej múky
Všetko si zmiešame. Z mlieka, kvasníc a cukru a hrste polohrubej múky urobíme kvások, ktorý pridáme k ostatným prísadám. Dobre vypracujeme a necháme vykysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 až 6 častí a natrieme plnkou. Plnku urobíme z 10 strúčikov cesnaku a tie „rozmiagame“. Pridá sa stužený pokrmový tuk, pridáme čajovú lyžičku soli. Všetko zamiešame a natrieme na rozgúľané cestá. Pokrájame na trojuholníky a stočíme. Potrieme žĺtkom a posypeme sezamom.
Cesnakové rožky z Maduníc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.