Zabíjačkové špeciality, huspenina, ale aj šišky, pampúšiky, fánky, či krapne...
Na fašiangy si naši predkovia ako odmenu po namáhavom pracovnom roku a čas pred obdobím 40-dňového pôstu dopriali naozaj hojnosť stola... Medzi sladké pochúťky, ktoré na našich stoloch nechýbajú dodnes, patria typické fašiangové šišky. Tatiana Šušková ich bude v dnešnom Kulináriu pripravovať v Dennom centre pre seniorov v bratislavskej Petržalke spolu s Irenou Štefaniovou.
Recept na fašiangové šišky nám dala pani Irena Štefaniová z Bratislavy:
Na cesto potrebujeme 1 kilogram polohrubej múky, 3 žĺtky, 5 dekagramov roztopeného masla, 5 dekagramov cukru, kvások a trochu rumu.
A ako na to?
Z droždia, mlieka a trochu cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme kysnúť asi 1 hodinu. Kvások vlejeme do pripravených surovín a cesto spracovávame dovtedy, kým sa neodlepuje od stien nádoby a netvoria sa v ňom bublinky... Spracované cesto rozvaľkáme na výšku najmenej 2 centimetre, vykrajujeme bochníky, ktoré ešte necháme vykysnúť a potom ich vysmážame v dostatočnom množstve oleja. Hotové šišky zdobíme lekvárom, prípadne bielkovou penou s cukrom.
Fašiangové šišky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.