Podľa koláča spoznáš rodinu. Aj tak by sme mohli parafrázovať niektoré zo slovenských porekadiel, pretože mnohé rodiny majú na sviatočných stoloch jedlá a koláče, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. A podľa nich môžeme aj so zatvorenými očami len podľa vône a chuti určiť aký sviatok roka slávime. Dnes si pripravíme metrový koláč. Ako Tatiane Šuškovej prezradila spisovateľka Veronika Šikulová, v jej rodine táto sladká pochúťka jednoducho patrí k sviatkom.
Metrový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na metrový koláč:
na cesto:
4 vajcia
26 dkg práškového cukru
8 lyžíc teplej vody
10 lyžíc oleja
26 dkg hladkej múky
pol balíčka prášku do pečiva
kakao
tuk na vymastenie foriem
Plnka:
1/2 l mlieka
1 balíček prášku na výrobu vanilkových krémov
1 balíček vanilkového cukru
25 dkg vanilkového cukru
rum
čokoládová poleva
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridávame postupne teplú vodu a olej.
Striedavo vmiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov.
Cesto rozdelíme na dve polovice.
Jednu z nich zafarbíme kakaom.
Osobitne pečieme v dvoch vymastených formách srnčích chrbtov.
Mlieko, vanilkový cukor a krémový prášok uvaríme na krém.
V miske ho rozmiešame do vychladnutého masla. Prichutíme rumom.
Obidve vychladnuté cestá rozrežeme na plátky.
Plátky potierame krémom a striedavo k sebe priraďujeme rezy tmavé a svetlé.
Povrch potrieme zvyškom krému a oblejeme čokoládovou polevou.
Po stuhnutí rozrežeme – režeme šikmým rezom, aby sa nám farby cesta striedali...