Pavlovovej torta

Pavlovovej torta

Sú recepty, ktorých realizáciu považujeme za vrchol kulinárskeho majstrovstva. Sú kúsky, o ktorých si povieme, že to nikdy nedokážeme. Do tejto kategórie pre mnohé gazdinky patrí krehká, majestátna, kráľovská a  vznešená  Pavlovovej torta.  Spisovateľka Veronika Šikulová sa však zaťala a po mnohých nevydarených pokusoch prišla na overený recept na sladkú pochúťku, ktorá nikdy nechýba u nich doma na veľkonočnom stole. Jej  recepty sú receptmi s príbehmi a Tatiane Šuškovej najskôr Veronika Šikulová prerozprávala príbeh o vzniku tejto dobroty:  

Pavlovovej torta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Pavlovovej tortu potrebujeme:
na cesto
6 bielkov
300g kryštálového cukru
1 polievková lyžica zemiakového škrobu 
1 čajová lyžička octu
na krém:
500 gramov mascarpone
250 ml šľahačkovej smotany
cukor
vanilka

Postup:
6 bielkov šľaháme s jednou polievkovou lyžicou zemiakového škrobu. Keď sa začnú robiť hrudky postupne do toho snehu prišľahávame kryštálový cukor, pridáme jednu čajovú lyžičku octu. Šľahanie trvá veľmi dlho, až kým nie je cesto nehybné.
Na papier na pečenie spravíme kruh vo veľkosti stredného hrnca a lyžicami vytvarujeme korpus torty. Pečieme , resp. sušíme v rúre 1-2 hodiny na 110-120 stupňoch, necháme ju v rúre vychladnúť celú noc.
Krém pripravíme tak, že zvlášť spravíme zo sladkej smotany šľahačku, mascarpone vymiešame s cukrom alebo vanilkovým cukrom – spojíme.
Korpus naplníme krémom a ozdobíme ovocím – najlepšie lesným. 

Rady:
Nikdy neotvárajte dvierka rúry pri pečení, pretože spľasne.
Po upečení nechajte korpus v trúbe pokiaľ nevychladne.
Na tortu použite bielka z čerstvých vajec, hneď po oddelení od žĺtkov. 
Pavlovovu tortu „usaďte“ na podnos a papier šikovným pohybom ruky vytiahnite. Vyhnete sa jej rozlomeniu na dve polovice.
Torta sa dá dobre krájať len vtedy, ak ju necháte pár hodín odležať.
Nepravidelnosť jej pristane a ovocie dokáže robiť zázraky!

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame