Modranské osúchy

Modranské osúchy

Tento týždeň v Kulináriu Tatiany Šuškovej varíme a pečieme so spisovateľkou Veronikou Šikulovou. Pod vybrané recepty s veľkonočnou príchuťou sa podpisujú nielen chute a vône Malých Karpát, pretože Veronika je rodáčka z Modry, ale aj spomienky na najbližších, pretože recepty prežívajú v písankách šikulovskej rodiny dlhé desaťročia. Dnes budeme piecť typický modranský koláč, ktorý sa aj presne hodí na predveľkonočné obdobie:  

Modranské osúchy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Osúchy na sviatočnom stole nesmú chýbať - buď na sladko alebo na slano....
Čo na ich prípravu potrebujeme?
500 gramov hladkej múky
1 kocku droždia
1 dcl oleja
3 dcl mlieka
2 lyžice kryštálového cukru
štipku soli
štipku sudy bikarbóny
ovocie alebo kyslú smotanu
na posýpku polohrubú múku, kryštálový cukor  a maslo – koľko múky toľko kryštálového cukru 

Príprava
Do vlažného mlieka dáme rozpustiť cukor, pridáme kocku droždia. Pripravený kvások vylejeme do múky, môžeme pridať trošku mlieka, oleja alebo rozpusteného masla.
Cesto dôkladne zamiesime – čím dlhšie tým lepšie. Jeho vláčnosť sa podpisuje pod kvalitu koláča. Do cesta pridáme aj štipku sódy bikarbóny. Vykysnuté cesto rozdelíme natenučko na dva plechy. Ukladáme ovocie – v tomto čase ešte zavárané marhule, slivky, ktoré necháme dobre odkvapkať,  z polohrubej múky, kryštálového cukru a masla spravíme posýpku a koláč posypeme. ak chcem modranský osúch na slano – cesto potrieme hrubšou vrstvou kyslej smotany a posypeme čerstvým alebo sušeným kôprom – môžeme posypať oškvarkami alebo opečenou slaninkou.   

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame