Sviatky Veľkej noci sú pod dlhom pôste tak trochu aj sviatkami jedla. Na stôl sa opäť dostávajú pokrmy, ktoré možno jeme len raz do roka. A mnohé z nich sa v rodinách tradujú z generácie na generáciu. Tento týždeň bude Tatiana Šušková listovať v písankách s rodinnými receptami v domácnosti spisovateľky Veroniky Šikulovej, ktorá žije a tvorí v Modre. A skôr ako Vám dnes ponúkne prvý recept s vôňou Veľkej noci ju zaujímalo, kto bol u nich doma majster kuchár – mama Alica alebo otec Vinco?
Pečené jahňa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak na recept mamy Veroniky Šikulovej na pečenú jahňacinu potrebujeme:
Pečená jahňacina so zemiakmi alebo s pyré
2 kg šalátových zemiakov s peknou šupkou nakrájané na plátky
3 cibule, nakrájané na plátky
1 hlavičku cesnaku
zväzok tymiánu
zväzok rozmarínu
jahňacie stehno s kosťou
pol litra vývaru
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
80 g masla
mrazený hrášok
slanina
Postup:
Umyté jahňacie stehno poriadne prešpikujeme slaninou, cesnakom a drobnými lístkami tymianu.
Očistené a umyté zemiaky nakrájame na tenké kolieska, ak sú mladé môžeme ich nakrájať aj so šupkou a premiešame ich s nakrájanými plátkami cibule, premiešame s rozmarínom a tymianom. Zmes poukladáme na dno pekáča.
Na zemiaky položíme jahňacie stehno, podlejeme vývarom (vodou, vínom) a všetko spolu pečieme tri až štyri hodiny na 140-150 stupňoch. Na konci môžeme pekáč odokryť a nechať mäso sčervenať.
Ak pečiete jahňa samostatne, ako prílohu môžete podávať pyré, ochutené uvarenou mladou mrkvou alebo mladý hrach.
K jedlu sa hodia zelené prílohy ako hlávkový šalát, dusený hrach alebo dusené fazuľové lusky.