Na záver tohto jarného týždňa vám ponúkame recept na Mandľový koláč s rebarborou alebo s jahodami, tzv. frangipán.. Marcele Jedinákovej, ktorá recept zaznamenala, kuchár Ľuboš Mego povedal, že je to jeden z najobľúbenejších dezertov medzi jeho priateľmi. Nasledujúci recept je na 28cm širokú tortovú formu pre 16 ľudí. Ak chcete koláč iba pre 12 ľudí, použite formu s priemerom 23cm a množstvo surovín vydeľte 1,5 násobkom. Takže, aké suroviny potrebujeme na korpus?
Mandľový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu korpusu potrebujeme:
230g hladkej múky
170g studeného masla
50g cukru
štipka soli
asi lyžica studenej vody na spojenie cesta
a na mandľový krém potrebujeme:
250g masla pri izbovej teplote
250g cukru
250g mandľovej múky alebo najemno pomletých bielych mandlí
250g vajec (=5 vajec), pri izbovej teplote
1 - 2 lyžice mandľového likéru alebo rumu, ak máte
rebarboru a jahody
Postup prípravy:
1. Preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, premiešame a pridáme studené nakrájané maslo. Pomrvíme medzi prstami, pričom nenecháme maslo topiť, pracujeme rýchlo - vytvoríme hrudkovité cesto s malými hrudkami. Spackáme cesto s trochou studenej vody len natoľko, aby sa spojilo. Zabalíme do fólie a dáme na 30min do chladničky.
2. Vytiahneme z chladničky a rovnomerne vložíme do papierom na pečenie vystlanej formy. Popicháme vidličkou a pečieme na 180°C asi 12 minút.
3. V robote s lopatkou alebo metličkou vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do bledej peny (trvá to asi 3 - 5 min). Pomaly pridávame vajcia izbovej teploty, jedno po druhom a nakoniec postupne aj mandľovú múku a mandľový likér.
4. Vylejeme na predpečený korpus. nakrájame rebarboru a spolu s jahodami poukladáme na do formy vyliaty mandľový krém.
5. Pečieme ešte na 160°C asi 35 - 50 minút. – keď koláč vyberieme z rúry, mal by sa ešte triasť.
6. Hotový koláč necháme poriadne vychladnúť, ideálne do nasledujúceho dňa aby koláč celý poriadne stuhol.