Dnes si z medvedieho cesnaku pripravíme jarnú polievku, do ktorej môžeme pridať aj žihľavu, špenát alebo iné zelené listy. Recept zaznamenala Marcela Jedináková v kuchyni s kuchárom Ľubošom Megom.
Polievka z medvedieho cesnaku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu jarnej zelenej polievky s medvedím cesnakom potrebujeme cibuľu, mladý pór alebo mladú jarnú cibuľku, trochu masla, nové zemiaky v šupke, zeleninový vývar, soľ, korenie, oregano, tymian a medvedí cesnak.
Na masle opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, kúsky póru alebo jarnej cibuľky, pridáme nové zemiaky v šupke nakrájané na veľké kúsky a všetko spolu osmažíme spolu so soľou a bylinkami. Potom zalejeme vývarom a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme ich z polievky von, polievku opäť privedieme k varu a úplne na konci vhadzujeme listy medvedieho cesnaku do vriacej polievky, aby si zachovali všetky živiny.
Pred podávaním polievku zmixujeme, pridáme naspäť uvarené zemiaky a môžeme dochutiť kyslou smotanou alebo bryndzou.
Namiesto polievky môžeme pripraviť aj prívarok ako hlavné jedlo a to tak, že použijeme menej vývaru a časť uvarených zemiakov rozmixujeme spolu s polievkou, čím ju prirodzene zahustíme. Prívarok konzumujeme so zvyšnými zemiakmi alebo ako omáčku.