Už niekoľko týždňov rastie v lese medvedí cesnak, ktorý sa považuje za silný detoxikačný zázrak. Môže pomôcť aj pri žalúdočných problémoch a tiež na zníženie vysokého krvného tlaku. Skúsení bylinkári ho odporúčajú konzumovať počas celého apríla v rôznych formách.
Preto si tento týždeň postupne zostavíme kompletné menu z medvedieho cesnaku, z ktorého zbierame nie len listy, ale aj puky a kvety. Dnes si pripravíme nátierky: maslo s medvedím cesnakom, potom vajíčkovo- syrovú nátierku a vyrobíme si aj cesnakovú majonézu. S Marcelou Jedinákovou sa o svoje recepty podelil kuchár Ľuboš Mego.
Špeciality z medvedieho cesnaku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si recepty na jednoduché nátierky z medvedieho cesnaku:
Cesnakové maslo pripravíme tak, že cesnak podrvíme v mažiari alebo posekáme nožom nadrobno, mäkké maslo vyšľaháme, spolu to zmiešame a natierame na hrianky alebo domáci kváskový chlieb, alebo ochutíme ním pečené mäso.
Ďalšou je vajíčkovo- syrová nátierka:
Postrúhame vajíčko natvrdo, pristrúhame polotvrdý syr, pridáme plnotučný tvaroh, primiešame nasekaný medvedí cesnak, soľ, korenie. Vmiešame a podávame s pečivom.
Cesnakovú majonézu pripravíme tak, že hotovú majonézu zmixujeme s cesnakom a namáčame do nej domáce pečené zemiaky alebo pridávame do sendvičov.
Hotové chlebíčky môžeme ozdobiť aj cesnakovými kvetmi.