Kurča v rímskom pekáči

Kurča v rímskom pekáči

Počas celého týždňa sme varili podľa osvedčených receptov uznávanej odborníčky na zdravú výživu MUDr. Janky Zálešákovej. Sviatok, nesviatok – aj dnes jej v kuchyni bude sekundovať Janka Bleyová. 

Kurča v rímskom pekáči Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Malá rekapitulácia povedaného: ako ste sami počuli – nerozhoduje druh mäsa.  Dôležitá je však  jeho príprava v keramickom rímskom pekáči.  Mäso necháme 24 hodín marinovať v zmesi korenia.  Pred pečením vrchnák hlineného rímskeho hrnca, ktorý nie je glazovaný naplníme vodou na 15 - 20 minút, aby  ňou dobre nasiakol. Do glazovanej spodnej časti na dno uložíme bylinkami a soľou dochutené nakrájané zemiaky, zeleninu, rozkrojený cesnak, cibuľu, paradajky...podľa vlastnej fantázie a chuti  a na to poukladáme polovice, alebo menšie časti kurčaťa, prípadne iné mäso - výborná je bravčová panenka, či teľacie alebo králičie mäso. Vylejeme vodu z vrchnáka a zakryjeme spodnú časť pekáča. Vložíme do rúry, pečieme pri 200 st. C - kurča 1 hod. 15 minút, - bravčové mäso 1 hod. 30 minút. V prípade, že máte chuť na rybu – na dno pekáča uložíme cesnakové strúčky a položíme marinované ryby.  Pečieme pri 200 st. asi 30-40 minút podľa veľkosti ryby. K marináde na ryby sa pridávame  citrónovú šťavu, môžu sa pridať olivy, víno, alebo aj pasta z červených paprík (Ajvar).

Len na vysvetlenie – pre tých, ktorí ešte nepiekli v rímskom pekáči... Rímsky pekáč - Ide o nádobu, ktorá svojim tvarom môže pripomínať napríklad klasický plechový pekáč. Jeho výhodou je materiál - rímske hrnce sa vyrábajú z hliny. Keramická nádobka i pokrievka má teda typickú tehlovú farbu.  Vrchnák je vždy neglazovaný, pretože kľúčovým faktorom je, aby dokázal dobre nasiaknuť vodu, ide o základ pri tejto príprave jedál. Zachovajú si svoju chuť, aromatickosť a nikdy sa nepridáva žiadny tuk, počas pečenia nie je potrebné žiadne podlievanie teda pekáč neotvárame. Mäso, ryby aj zelenina sú pripravené vo vlastnej šťave. Ak chcete dosiahnuť chrumkavosť - posledných 5 minút dopečiete jedlo bez vrchnáka.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame