Recept na sviečkovú lahôdku nám dala folkloristka, mama ôsmich detí, Katarína Hlbocká z Piešťan.
Potrebujeme:
mäso – pravú alebo falošnú sviečkovú
slaninku na prešpikovanie
koreňovú zeleninu, mrkvu, kaleráb, zeler, petržlen
korenie, čierne, nové a dobré je dať aj bobkový list
soľ, olej, alebo masť
sladkú smotanu
Postup:
Mäsko odblaníme, zeleninu nakrájame, korenie je dobré dať do gázy, alebo vrecúška, aby sme ho nemuseli loviť v omáčke. Mäsko osolíme, prešpikujeme slaninkou, opečieme na oleji a dáme variť do vody, v ktorej je zelenina a korenie. Keď je mäkké, vyberieme ho a zeleninu rozmixujeme. Vznikne nám hustá omáčka, ktorú zriedime smotanou, dobré je pridať trocha citrónovej šťavy, trocha cukru a soli. Mäsko nakrájame na plátky, zalejeme omáčkou, prizdobíme brusnicami.
Sviečková lahôdka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.