Jarné počasie už láka do prírody aj tých lenivejších, no a v prípade, že naďabíte na medvedí cesnak, bude to dvojnásobná výhra v prospech vášho zdravia: nielenže budete na čerstvom vzduchu, ale môžete pomôcť aj svojim chuťovým kalíškom. Ak sa vám zdá, že hovorím v hádankách, počúvajte dnešný recept, ktorý vám ponúka odborníčka na výživu MUDr. Janka Zálešáková. V kuchyni jej bude asistovať moja kolegyňa Janka Bleyová.
Polievka z medvedieho cesnaku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
1 cibuľu, 30 gramov masla, 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, 1 liter kuracieho, alebo zeleninového vývaru, 200 gramov listov medvedieho cesnaku, 2 stredne veľké zemiaky, soľ a čierne korenie podľa chuti, nastrúhaný muškátový oriešok, 3 lyžice vyšľahanej smotany na šľahanie, nakrájaný medvedí cesnak (na ozdobu).
Príprava:
Cibuľu treba na jemno nakrájať, na horúcom masle opražiť do sklovita, pridať hladkú múku, zaliať studeným vývarom, pridať na malé kocky nakrájané zemiaky a variť pokým nezmäknú. Medzitým nakrájať umytý medvedí cesnak na široké rezance a vložiť do polievky, krátko povariť, pridať korenie. Polievku rozmixovať ponorným mixerom, pridať a jemne zamiešať vyšľahanú šľahačku. Na tanieri ozdobiť tenkými rezančekmi listov medvedieho cesnaku.