V posledný fašiangový deň si ešte doprajeme mäsitý recept, ale pozor, príprava môže trvať aj dva-tri dni. S etnologičkou a autorkou niekoľkých kníh o tradičných jedlách Zorou Mintalovou-Zubercovou hovorí Michal Herceg.
Morený zajac na smotane Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na moridlo potrebujeme: koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler), jednu cibuľu, mleté čierne korenie, nové korenie, soľ, ocot a vodu. Zeleninu si očistíme, pokrájame a potom ju spolu s cibuľou, čiernym korením, novým korením a soľou dáme do vody a varíme. Keď je zelenina mäkká, pridáme ocot podľa chuti, necháme chvíľu prevariť a vychladnutým moridlom zajaca zalejeme. Necháme na chladnom mieste dva-tri dni.
Ďalej si pripravíme 50 g masti, 150 g cibule, údenú slaninu, 5 dcl kyslej smotany, 30 g hladkej múky a podľa chuti soľ.
Na masti opražíme pokrájanú cibuľu. Mäso pokrájame na menšie kúsky, prešpikujeme ho slaninkou a vložíme na opraženú cibuľu. Podlejeme moridlom s kúskami zeleniny.
Dusíme pod pokrievkou a podlievame šťavou zo zajaca. Keď mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme kyslou smotanou, v ktorej sme roztrepali trochu múky. Necháme chvíľu povariť. Zeleninu pretrieme cez sitko. Hotovú omáčku dochutíme soľou a octom.