Baklava

Baklava

K nedeľnému obedu nesmie chýbať sladká pochúťka. Ponúkame vám sviatočný recept na sladkú baklavu – pochúťku, ktorú často ochutnáme na exotických dovolenkách. Tatiana Šušková našla tento recept v komunitnom centre Mareena,  kde sa stretávajú ľudia z celého sveta. A sladkú baklavu budeme piecť s Mionikou Gašparovou.  

Baklava Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

500g tenkého phyllo cesta
130 g masla
500g cukru
150g pistácii
3 tbs.citrónovej šťavy
pol šálky rastlinného oleja

Pri robení baklavy začíname so sirupom.
Na to potrebujeme 1 a pol šálky vody, ktorú dáme variť. keď sa voda varí pridáme 500g cukru, potom 3 lyžice citrónovej šťavy a vypneme a máme hotový sirup.

V malej panvici roztopíme 130g masla,, pridáme rastlinný olej (polovicu šálky), nakrájame phyllo podľa veľkosti pekáča.
Potreme pekáč olejom a postupne naň dávame po dve vrstvy phyllo cesta a potrieme ich olejom.
Takto uložíme polovicu phyllo cesta.
Na cesto vysypeme pomleté pistácie (alebo iné orechy podľa chuti) a opäť vrstvíme ďalšiu polovicu filo cesta.
Opäť dáme dve vrstvy, tie potrieme olejom a znova dve vrstvy.
Na konci pokrájame baklavu na obĺdžniky a opäť potrieme olejom.
Baklavu dáme piecť do vyhriatej trúby na 180 stupňov na cca 25-30minút.
Keď baklava aj sirup vychladne, polejeme baklavu sirupom.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame