Aj dnes sa v Kulináriu vraciame do Mareeny, komunitného centra, kde sa stretávajú cudzinci z celého sveta so Slovákmi, aby sa navzájom spoznali, pomohli si, a dozvedeli sa o sebe viac.
Brazílska pochúťka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
BRIGADEIRO (brazílska pochúťka)
Príprava: 20 minút + chladenie
1 plechovka sladkého kondenzovaného mlieka (salko)
1 pl masla + na vymazanie taniera a rúk
3 pl kakaa
čokoláda s vysokým podielom kakaa, kakao – na obaľovanie
Veľký plochý tanier potrite maslom.
Do panvice s hrubým dnom dajte sladké kondenzované mlieko, maslo a preosiate kakao.
Varte na miernom ohni a neustále miešajte drevenou vareškou.
Po zhruba 10 minútach varenia a miešania, by vám, po prejdení vareškou, mala ostať v strede cestička.
Ak ste to dotiahli do tohto bodu, máte takmer hotovo.
Zmes odstavte z ohňa a vylejte na pripravený tanier. Nechajte úplne vychladnúť.
Odložte na pár hodín do chladničky, aby sa z hmoty dali dobre tvarovať guličky.
Pripravte si kakao alebo strúhanú čokoládu na obaľovanie. Z vychladnutej zmesi tvarujte guličky.
Ak sa vám hmota lepí na ruky, potrite si ich maslom.
Guličky obaľte v kakau/čokoláde a odložte do chladu.
Tip: Ozvláštnite brigadeiro kávovou príchuťou. Do panvice pridajte naviac 1/8 čl instantnej kávy, štipku soli a 1/4 čl vanilky.