Litovská cviklová polievka

Litovská cviklová polievka

Tento týždeň sme sa v Kulináriu vybrali pre inšpirácie do Mareeny, komunitného centra na Lazaretskej ulici v Bratislave, kde sa na rôznych zaujímavých podujatiach stretávajú Slováci s cudzincami z celého sveta. Slovenskí dobrovoľníci ich učia náš jazyk, oni učia ostatných svoj jazyk, pomáhajú im vyznať sa ako to funguje u nás na Slovensku, cudzinci zasa rozprávajú o svojich   krajinách a samozrejme nechýbajú ani posedenia pri spoločnom jedle. Recepty z Mareeny vám v Kulináriu tento týždeň ponúka Monika Gašparová a Tatiana Šušková.  

Litovská cviklová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ŠALTIBARŠČIAI – LITOVSKÁ STUDENÁ CVIKLOVÁ POLIEVKA
INGREDIENCIE (4 PORCIE)
Príprava: 20 minút
1 červená repa
1/2 čerstvej šalátovej uhorky
750 ml kyslého mlieka (kefír, acidko, cmar s jogurtom)
hrsť čerstvej pažítky, nakrájanú na menšie kúsky
1/2 hrste čerstvého kôpru, nakrájanú na menšie kúsky
šťava z citrónu
soľ, biele korenie
4 vajíčka, uvarené na tvrdo
POSTUP
Červenú repu ošúpte, ak je veľká, nakrájajte ju na štvrťky a uvarte ju v trošku osolenej vode. Odložte si trošku vody z varenej repy na riedenie polievky. Repu nechajte vychladnúť a potom ju nakrájajte na menšie kocky (asi 1x1 cm).
Uhorku, umyte, ošúpte a nakrájajte na rovnako veľké kocky ako ste krájali červenú repu.
Kyslé mlieko dajte do stredne veľkého hrnca. Pridajte nakrájanú uhorku, červenú repu, pažítku a kôpor. Zamiešajte a dochuťte citrónovou šťavou, soľou a bielym korením. Ak treba, polievku môžete zriediť trochou cviklovej vody.
Podávajte vychladené s vajíčkom uvareným na tvrdo, posypané pažítkou a kôprom.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame