Možno si dnes po výdatnom obede doprajete aj dezert, a nemusí to byť len sladký zákusok. Zisťovali sme podobnosti na netradičnú špecialitu. So šéfkuchárom bratislavského hotela v širšom centre mesta Michalom Hečkom sa rozprával Miroslav Würfl.
Pečené figy s vanilkovým želé Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
20ks figy prekrojené na polovicu
100g med
150g hnedý cukor
menšia hrsť celého badiánu
5 paličiek škorice
0,5 litra červeného vína
bobkový list
pomarančová kôra
2 dcl plnotučného mlieka
1 vanilkový lusk
2 plátky želatíny
POSTUP: Figy poukladáme do plechu, pridáme badián, škoricu, bobkový list, med, 100g cukru a pomarančovú kôru, zalejeme vínom, dáme do trúby a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Mlieko zohrejeme s vyškrabaným vanilkovým luskom a 50g cukru, necháme chvíľu vyluhovať, vmiešame dva vymočené plátky želatíny, vlejeme do formy a necháme vytuhnúť v chladničke.
Pred podávaním si zoberieme požadované množstvo fíg do panvice aj so šťavou, zredukujeme na akoby „hustejší sirup“ – figy polejeme omáčkou a servírujeme spolu s vyklopeným vanilkovým želé.