Pečené figy s vanilkovým želé

Pečené figy s vanilkovým želé

Možno si dnes po výdatnom obede doprajete aj dezert, a nemusí to byť len sladký zákusok. Zisťovali sme podobnosti na netradičnú špecialitu. So šéfkuchárom bratislavského hotela v širšom centre mesta Michalom Hečkom sa rozprával Miroslav Würfl.

Pečené figy s vanilkovým želé Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

SUROVINY: 

20ks figy prekrojené na polovicu   
100g  med
150g hnedý cukor
menšia hrsť celého badiánu
5 paličiek škorice
0,5 litra červeného vína 
bobkový list
pomarančová kôra
2 dcl plnotučného mlieka  
1 vanilkový lusk
2 plátky želatíny

POSTUP:   Figy poukladáme do plechu, pridáme badián, škoricu, bobkový list, med, 100g cukru a pomarančovú kôru, zalejeme vínom, dáme do trúby a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.  Mlieko zohrejeme s vyškrabaným vanilkovým luskom a 50g cukru, necháme chvíľu vyluhovať, vmiešame dva vymočené plátky želatíny, vlejeme do formy a necháme vytuhnúť v chladničke.
Pred podávaním si zoberieme požadované množstvo fíg do panvice aj so šťavou, zredukujeme na  akoby „hustejší sirup“ –  figy polejeme omáčkou a servírujeme spolu s vyklopeným vanilkovým želé.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame