Nákyp macelokš

Nákyp macelokš

Posledný recept z macesovej múky, ktorý vám dnes ponúkneme, bude sladký a chutný. Viera Kamenická z Múzea židovskej kultúry v Bratislave ho povedala Michalovi Hercegovi.

Nákyp macelokš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

100 g maces
250 g cukru
10 vajec
2 lyžice husacia masť
mletá škorica, soľ, nasekané mandle
3 jablká
1 citrón
strúhanka
0,25 l bieleho vína


Macesy namočíme do vína a necháme stáť asi 15 minút. Potom pridáme cukor, žĺtky, dve lyžice husacej masti, štipku soli, mletú škoricu a zopár nasekaných mandlí. Ďalej pridáme 3 väčšie olúpané a na jemno nastrúhané jablká, nastrúhanú kôru i šťavu z jedného citróna a na záver do zmesi zľahka zamiešame pevný sneh. Vznikne husté cesto.
Pekáč alebo formu vymastíme husacou masťou, vysypeme strúhankou, do nej cesto vložíme a urovnáme. Pečieme v mierne vyhriatej trúbe asi 1 hodinu.                               Múčnik sa tradične pripravuje na sviatok Pesach.
 

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame