Kuracia kapsička „Racional“

Kuracia kapsička „Racional“

Dnešný recept  na Kuraciu kapsičku „Racional” priniesol šéfkuchár František Janata.

Na 5 porcií potrebujeme:
750 g kuracie prsia bez kosti a bez kože
štipka soli, štipka mletého korenia
olej na opekanie mäsa podľa potreby

Plnka:
100 g čerstvých šampiňónov
300 g obvarenej brokolice
100 g syru eidam strúhaný
150 g hydinovej šunky – plátky (10ks)
80 g masla na dusenie šampiňónov
80 g cibule šalotka
1 čaj. lyžička pokrájanej petržlenovej vňate
soľ, mleté korenie

Šťava:
výpek z opekaného mäsa
20 g masla
1 čaj. lyžička hladkej múky
120 g smotany na varenie (12 %)
350 g hydinového bujónu
1 čaj. lyžička pokrájaných byliniek do šťavy (bazalka, pažítka, tymian)

Postup: Z kuracích pŕs si nakrájame rezne o váhe 150 g, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme, každý rezeň pokryjeme dvoma plátkami šunky, na ktorú uložíme pripravenú plnku. Mäso z polovice preložíme, zaistíme drevenou ihlou, opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán a odložíme do teplého kastrólika a zakryjeme pokrievkou. Udržujeme na teplom mieste.

Príprava šťavy: Na výpek z mäsa necháme rozpustiť maslo, zaprášime múkou, chvíľu restujeme, zalejeme hydinovým bujónom, smotanou, dobre rozšľaháme metličkou, dobre prevaríme a pridáme pokrájané bylinky.

Príprava plnky do mäsa: Na rozohriatom masle restujeme na drobno pokrájanú cibuľu šalotku, pridáme očistené na plátky nakrájané šampiňóny, dusíme cca 5 minút. K šampiňónom pridáme na malé ružičky obvarenú brokolicu, osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z tepla a posypeme postrúhaným syrom a pokrájanou petržlenovou vňaťou, zľahka premiešame a stiahneme z tepla.

Pri podávaní opečené mäso rozkrojíme šikmým rezom, dáme na tanier, podlejeme pripravenou šťavou a ako prílohu podávame rôzne upravené zemiaky, zemiakovú kašu alebo ryžu a rôzne čerstvé šaláty. Prajem vám dobrú chuť!

P.S.: S touto plnkou si môžeme vytvoriť veľkú roládu z morčacích pŕs, ktorú plníme tým istým spôsobom, tak ako kuracie kapsičky – roládu zrolujeme, dáme do omasteného alobalu, zabalíme, dáme na plech, podlejeme vodou a v rozohriatej rúre na 180 stupňov pečieme 90 minút. Po vychladnutí nakrájame, uložíme na misu a ozdobíme rôznou čerstvou zeleninou. Podávame pri rodinných oslavách.

Kuracia kapsička „Racional“ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Richard Šümeghy

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame