Aj dnes varíme alebo skôr pečieme s použitím macesovej múky. Nasledujúci recept nahral Michal Herceg a povie nám ho Viera Kamenická z Múzea židovskej kultúry v Bratislave.
Kura s macesovou plnkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny
1 kura
cesnak
mletá paprika, soľ
Plnka :
200 – 250 g maces
2 – 3 vajcia
1 väčšia cibuľa
petržlenová vňať, zázvor, čierne mleté korenie, soľ, husacia masť
Kura večer umyjeme, osušíme, potrieme roztlačeným cesnakom so soľou a paprikou a uložíme do rána do chladu. Pred ďalšou prípravou odstránime krk a krídla a kura vykostíme.
Na plnku potrebujeme asi 200 -250 g rozdrobených macesov, ktoré namočíme a po 15 minútach z nich vodu vytlačíme. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať, rozšľahané vajcia. Dochutíme čiernym korením, zázvorom a soľou a zmes dôkladne premiešame. Naplnené kura dáme na pekáč, pomastíme husacou masťou, podlejeme trochou vody a pečieme spočiatku zakryté v trúbe, až neskôr pokrievku odklopíme, občas kura polejeme vypečenou šťavou alebo vrelou vodou.
A ešte príloha s názvom kugl.
Suroviny
2 kg zemiaky
4 vajcia
3 cibule
mleté čierne korenie, soľ
4 macesy
husacia masť
Surové očistené zemiaky na jemno postrúhame. Necháme chvíľu odstáť a zlejeme vzniknutú vodu. Pridáme 4 žĺtka, nadrobno posekanú cibuľu, posolíme a okoreníme. Pridáme roztlčené macesy, tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešame. Pekáč vymastíme husacou masťou, nalejeme doň cesto a pečieme tak dlho, kým vznikne červená, chrumkavá kôrka. Kugl sa podáva k rôzne upravenej hydine, ale môže to byť aj samostatné jedlo.