Macesový pesachový koláč

Macesový pesachový koláč

A my si s Michalom Hercegom ideme zase pochutnávať. Tento týždeň varíme a pečieme z macesovej múky. Koláč, ktorý pre vás pripraví Viera Kamenická z Múzea židovskej kultúry, vydrží chutný a šťavnatý hoci aj celý týždeň, no, ako to už býva, väčšinou sa zje oveľa skôr. 

Macesový pesachový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme takéto suroviny:
12 vajec
nastrúhaná citrónová kôra
šťava z 1/2 citróna
12 pol. lyžíc kryštálový cukor
4 veľké sladkokyslé jablká
cca 20 dkg mletých orechov alebo mandlí
12 pol. Lyžíc macesovej múky 

Žĺtka, cukor, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru vymiešame. Pridáme ošúpané, na hrubo nastrúhané jablká a orechy. Nakoniec zľahka primiešame macesovú múku. Ak nemáme múku, môžeme ju nahradiť roztlčenými macesmi. Cesto necháme chvíľu odstáť. Zľahka primiešame sneh, môžeme do neho nakvapkať zopár kvapiek citrónu. Vo vymastenom plechu pečieme pri 200 °C cca 45 minút.  Prvých 25 minút možno cesto prikryť alobalom, ale neodkrývať! Pokiaľ sa koláč neminie rýchlejšie, vydrží šťavnatý osem dní sviatku Pesach.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame