V morčacom mäse je skryté zdravie. Môžeme z neho pripraviť obed – zdravé a chutné jedlo sedem krát v týždni a za každým inak. Obsahujú veľa kvalitných bielkovín a len minimum tuku. Tak čo poviete, my tento fakt využijeme a dnes si pripravíme výdatný vývar. S odborníčkou na stravovanie a autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Morčacia polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
otrebujeme:
Kostra z moriaka, (morčacie drobky a vnútornosti), 2 – 2,5 l vody, 150-200 g miešanej koreňovej zeleniny, vrátane póru, 1 malá cibuľa, niekoľko zrniek čierneho korenia, zelená vňať z petržlenu, soľ
Na knedličky potrebujeme: 50 g pečiva, 0,5 dl mlieka, 10 g krupice, 1 vajce, mleté čierne korenie, zelená vňať, soľ
Umyté a očistené drobky, (žalúdok, srdce, pečienku) a kostru z moriaka vložíme do teplej vody, pridáme čierne celé korenie, uvedieme do varu a pomaly varíme asi 45 minút. Potom osolíme, pridáme očistenú a umytú koreňovú zeleninu, pór a cibuľu a ďalej pomaly varíme ešte asi 30 minút. Pre informáciu, pomalý var je veľmi dôležitý ak chceme mať výbornú aromatickú polievku!! Uvarenú kostru a vnútornosti vyberieme, z kostry pooberáme mäso, vnútornosti pokrájame na jemné rezančeky, podobne aj zeleninu a vložíme ich naspäť do precedenej polievky a chvíľu ešte povaríme.
Ako vložku do polievky pridáme knedličky ktoré si pripravíme nasledovne: pečivo (žemle alebo rožky) pokrájame na malé kocky, pridáme trochu jemnej krupice a zalejeme mliekom v ktorom sme rozšľahali vajce. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, najemno posekanou zelenou vňaťou, pomiešame a necháme asi 25-30 minút odležať. Ak je cesto riedke, môžeme ho zahustiť strúhankou. Zo zmesi formujeme malé knedličky alebo halušky, ktoré uvaríme v osolenej vriacej vode, alebo ich môžeme zavariť priamo do vriacej polievky. Knedličky varíme prikryté asi 3-5 minút (podľa veľkosti).
Pred podávaním polievku posypeme jemne posekanou zelenou vňaťou.