Dnes si pripravíme tradičné račianske jedlo, obľúbené najmä v zimných mesiacoch - kapustových chlapcov. V našej kuchyni sú už odborníčka na stravovanie a autorka mnohých kuchárskych kníh Daša Ostertágová a Beáta Repíková.
Kapustoví chlapci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
200 g bielej hlávkovej kapusty, štipku soli, 2 vajcia, 1 polievkovú lyžicu rozpustenej bravčovej masti, alebo oleja, 600 g hrubej múky, podľa potrebu vodu na varenie, 1/2 čajovej lyžičky oleja do vody na varenie
Na poliatie kapustových chlapcov: 70 g bravčovej masti, 150 - 160 g nadrobno pokrájanej opraženej cibule
Ako na to:
Hlávkovú očistenú kapustu najemno na strúhadle postrúhame, osolíme. dáme do misky a necháme asi 1 hodinu odstáť. Potom pridáme vajcia,trochu roztopenej masti alebo oleja. Múku pridávame postupne a toľko hrubej múky, aby cesto bolo husté. Cesto potom dobre vypracujeme a rukami z cesta vyšúľame podlhovasté valčeky, z ktorých napokon odkrajujeme asi 2-cm kúsky, ktoré vložíme do vriacej slanej vody s olejom variť. Za občasného pomiešania ich varíme asi 10 - 12 minút. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich, necháme odtiecť a ešte horúce dáme na panvicu, na ktorej sme na masti opražili cibuľu a pomiešame. Podávame ešte teplé. Podľa chuti môžeme napokon ochutiť čiernym mletým korením a soľou. Podávame ako samostatné jedlo s kapustovým šalátom.