V Kulináriu vám dnes ponúkneme recept na bravčovú panenku so zaujímavými surovinami, aby ste vyskúšali aj vy niečo nové a obohatili tak váš jedálny lístok.
Recept mladej kuchárky Daniely Štroufekovej zo Strednej odbornej školy v Leviciach.
Gratinovaná bravčová panenka s údeným kozím syrom na šalotkovej omáčke, quinoou s hlivou ustricovou, listovým špenátom a reďkvičkami
Suroviny (kalkulácia na 2 porcie): 200 g bravčovej panenky, 150 ml oleja, 50 g čierneho korenia, 100 g soli, 100 g kozieho syra, tymian, rozmarín, bobkový list, nové korenie, 10 g cesnaku, 200 g quinoa, 200 g hlivy ustricovej, 150 g šalotky, 100 ml smotany na šľahanie, 250 g masla, 100 g parmezánu, 300 ml bieleho vína, 150 g reďkvičky, 150 g listového špenátu, ružičkový kel, granátové jablko, čierny a biely sezam, petržlenová vňať.
Postup: Bravčovú panenku očistíme, okorením soľou, čiernym korením a vcelku opekáme na oleji s vetvičkou rozmarínu 2 – 3 minúty. Potom ju dáme do rúry na 160 stupňov cca 7 – 8 minút. Z očistených častí panenky si pripravíme vývar na podlievanie. Na šalotke si opražíme quinoa, hlivu a cesnak, podlejeme bielym vínom a dusíme. Do mäkkého quinoa si pridáme smotanu a parmezán, pripravíme si krémovú kašu. Pred koncom pridáme reďkvičku a listový špenát. Na omáčku si šalotku opražíme na masle s bylinkami a korením, podlejeme bielym vínom a redukujeme. Omáčku nakoniec zjemníme maslom. Jedlo dekorujeme ružičkovým kelom, trojfarebnou krustou, granátovým jablkom a bylinkami.
Gratinovaná bravčová panenka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.