Pečená hus s červenou kapustou

Pečená hus s červenou kapustou

Čo tak vymyslieť za sviatočný recept, keď už máme za sebou celý týždeň ochutnávania sviatočných dobrôt? Zberateľka regionálnych receptov a autorka kuchárskych kníh Silvia Pilková nás upozorňuje, že na konci roka máme poslednú príležitosť pochutnať si na niečom okrídlenom a Tatiane Šuškovej ponúkla tradičný recept.

Pečená hus s červenou kapustou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na pečenú hus s dobrou červenou kapustou a lokšami potrebujeme v prvom rade hus – asi 6 kilogramovú, ktorú večer pred pečením nasolíme.

Na dusenú kapustu potrebujeme, soľ, cibuľu, červenú kapustu, cukor, a trochu octu 

Na lokše potrebujeme zemiaky, múku vodu a soľ.

Hus pečieme prikrytú niekoľko hodín, minimálne 4 hodiny na nižšej teplote, pričom posednú hodinu pekáč otvoríme, hus potierame mliekom a zapekáme pri vyššej teplote...kožku neprepichujte,  zostane chrumkavá

Lokše pripravujeme z uvarených nastrúhaných zemiakov, ktoré zmiešame s polohrubou múkou a soľou na konzistentné cesto, ktoré necháme 15-20 minút postáť. Z vypracovaného valca robíme rovnako veľké bochníky, rozvaľkáme na lokše, necháme obschnúť a pečieme na platni z oboch strán. Mastíme s masťou z pečenej husi.

Na masti upražíme cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu, posolíme, podlejeme, prikryjeme a necháme dusiť asi pol hodinu. Keď sa voda vyparí pridáme trochu cukru, ktorý necháme skaramelizovať...podlejeme vodou  a opäť dusíme hodinu až hodinu a pol. Na záver pridáme trochu octu alebo citrónovej šťavy, aby kapusta získala sladkokyslú chuť.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie 13:11

Práve vysielame