Čo tak vymyslieť za sviatočný recept, keď už máme za sebou celý týždeň ochutnávania sviatočných dobrôt? Zberateľka regionálnych receptov a autorka kuchárskych kníh Silvia Pilková nás upozorňuje, že na konci roka máme poslednú príležitosť pochutnať si na niečom okrídlenom a Tatiane Šuškovej ponúkla tradičný recept.
Pečená hus s červenou kapustou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pečenú hus s dobrou červenou kapustou a lokšami potrebujeme v prvom rade hus – asi 6 kilogramovú, ktorú večer pred pečením nasolíme.
Na dusenú kapustu potrebujeme, soľ, cibuľu, červenú kapustu, cukor, a trochu octu
Na lokše potrebujeme zemiaky, múku vodu a soľ.
Hus pečieme prikrytú niekoľko hodín, minimálne 4 hodiny na nižšej teplote, pričom posednú hodinu pekáč otvoríme, hus potierame mliekom a zapekáme pri vyššej teplote...kožku neprepichujte, zostane chrumkavá
Lokše pripravujeme z uvarených nastrúhaných zemiakov, ktoré zmiešame s polohrubou múkou a soľou na konzistentné cesto, ktoré necháme 15-20 minút postáť. Z vypracovaného valca robíme rovnako veľké bochníky, rozvaľkáme na lokše, necháme obschnúť a pečieme na platni z oboch strán. Mastíme s masťou z pečenej husi.
Na masti upražíme cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu, posolíme, podlejeme, prikryjeme a necháme dusiť asi pol hodinu. Keď sa voda vyparí pridáme trochu cukru, ktorý necháme skaramelizovať...podlejeme vodou a opäť dusíme hodinu až hodinu a pol. Na záver pridáme trochu octu alebo citrónovej šťavy, aby kapusta získala sladkokyslú chuť.