Sviatočné jedlá nechutia počas roka nikdy tak dobre ako vo všedné dni. A aj keď sa špajze našich predkov zďaleka nepodobali preplneným chladničkám dnešných domácností, vedeli aj z mála kúzliť neskutočné dobroty líšiace sa od regiónu k regiónu. Tatiana Šušková mapovala rozdiely na sviatočných stoloch so zberateľkou regionálnych receptov starých mám Silviou Pilkovou:
Kapustnica s údenou rybou z Oravy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
1,5 šťavy z kyslej kapusty, 500 ml vody, 3 hrste kyslej kapusty, 250 g sušených húb, nové korenie, 2 údené sladkovodné ryby, soľ, majorán, hladká múka, bravčová masť, zemiaky
Do hrnca vlejeme šťavu z kyslej kapusty, vodu, pridáme kapustu, huby aj nové korenie a varíme domäkka. Keď huby zmäknú, pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a ďalej varíme, kým ryby nezmäknú. Potom ich vyberieme a odložíme. Na rozohriatej masti opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme múku, urobíme zápražku a vlejeme do polievky. Dochutíme soľou a majoránom. V inom hrnci uvaríme zemiaky a pridáme ich na tanier k polievke.
Ryby jeme s chlebom zvlášť.