Máte doma sedem decilitrov kvalitných sušených húb? Zdá sa, že dnešný recept na kapustné závitky s hríbmi nebude úplne pre všetkých, ale ak si ich môžete pripraviť, určite neoľutujete. Etnologička Zora Mintalová-Zubercová o tom presvedčila aj Michala Hercega.
Kapustné závitky s hríbami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Sedemdecový pohár sušených húb hodinu močíme vo vode a potom ich zomelieme. Pridáme štyri vajcia, štyri polievkové lyžice oleja, veľkú postrúhanú cibuľu a štvrť litra surovej ryže. K tomu po kávovej lyžičke soli, mletého čierneho korenia, usušeného majoránu, materinej dúšky a tymianu. Z kapustných hláv odlúpneme šestnásť veľkých listov, ktoré treba na dve minúty obvariť vo vode, aby zmäkli. Zvyšnú kapustu nakrájame, s ďalšou pokrájanou cibuľou ju dáme na dno pekáča, osolíme ju a posypeme rascou. Huby s ryžou rozdelíme na šestnásť častí, každú zabalíme do kapustného listu, závitky poukladáme do pekáča, zalejeme rozriedeným bielym vínom a hodinu pečieme v stredne vyhriatej rúre. Kapustné závitky nakoniec polejeme štvrťlitrom kyslej smotany s trochou múky a v otvorenom pekáči zapečieme dozlatista.