Zemiaková roláda

Zemiaková roláda

Chutne, ale bez mäsa. Tak by mohlo znieť heslo tohtotýždňového Kulinária. Aj keď sa počas adventu šľachtici a mešťania museli vzdať mäsitých pokrmov, vedeli si poradiť a hladní určite neostali. Zora Mintalová Zubercová, autorka dvojdielnej knihy s názvom Všetko okolo stola povedala recept na zemiakovú roládu Michalovi Hercegovi. 

Zemiaková roláda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na zemiakovú roládu budeme potrebovať sedem-osem veľkých zemiakov, dve vajcia, šálku krupicovej múky, soľ, kúsok masla, trochu masti alebo oleja, jednu cibuľu a omrvinky zo žemličiek. Očistíme si zemiaky, uvaríme  ich, pretrieme cez sitko alebo popučíme. Do zmesi pridáme vajcia, soľ, maslo a toľko múky, aby cesto bolo ľahké. Dôkladne ho vymiesime a vyvaľkáme na hrúbku prsta. Medzitým si na oleji opražíme zahrsť žemľových omrviniek a v druhej rajničke nadrobno pokrájanú cibuľku. Spolu to zmiešame, naplníme cesto a skrútime ho. Terézia Vansová odporúčala zabaliť roládku do textilného obrúska a dať do vriacej vody, v ktorej sa to malo variť hodinu. Po uvarení vybalíme roládu z obrúska a pokrájame na hrúbku prsta. Zemiaková roláda je vraj veľmi dobrá ku kyslej kapuste alebo poliata kyslou smotanou.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame