ME vo futbale 21 ročných

Dukátové halušky

Dukátové halušky

"Dneska bez mäska.", budeme si hovoriť celý týždeň v Kulináriu, ktoré pre vás nahral Michal Herceg so Zorou Mintalovou-zubercovou. Možno sa vám niekedy dostali do rúk jej knihy Všetko okolo stola 1 a 2, v ktorých nájdete - okrem mnohých iných zaujímavostí - aj staré recepty šľachty a mešťanov. My sme si v období vrcholiaceho adventu vybrali tie bezmäsité. A tu je prvý z nich. 

Dukátové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na dukátové halušky potrebujeme: tri žĺtky, tri decilitre kyslej smotany, múku, tri bielky, vodu, pol litra mlieka, tri polievkové lyžice cukru, mandle, práškový cukor, hrozienka a maslo. Zo žĺtkov, kyslej smotany a primeraného množstva preosiatej múky vypracujeme hladké cesto. Vmiešame doňho tuhý sneh z troch bielkov. V rajnici opatrne prevaríme mlieko, osladíme ho cukrom a do tohto vriaceho osladeného mlieka postupne zavárame halušky, ktoré v mlieku opatrne obraciame, aby sa nám nepoškodili. Uvarené halušky odložíme na misu, ktorú sme predtým vysypali mletými mandľami, cukrom a hrozienkami. Po vrstve halušiek dáme ďalšiu vrstvu mletých mandlí, cukru a hrozienok a polejeme roztopeným maslom. Toto vrstvíme dovtedy, kým neminieme všetky halušky a nakoniec dáme mandle s cukrom a vložíme to do rúry zapiecť.

Autor: michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie 21:11

Práve vysielame