Na Vianočnú kapustnicu existuje takmer tristo receptov. Nechceme Vám dať teraz patent a recept na tú najlepšiu, lebo aj tak – tú najlepšiu si varíte vy. Počas tohto týždňa varíme sviatočné recepty podľa kolegov z Rádia Regina. Viera Horáková je v kolektíve známa aj svojou kuchyňou a špecialitami, ktoré pripravuje. Vierka nás teraz možno aj inšpiruje, aby tá Vianočná kapustnica bola tento rok na sviatočnom stole o čosi lepšia a nápaditejšia. Veď počúvajme.
Vianočná kapustnica podľa Vierky Horákovej
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnešný recept na Vianočnú kapustnicu bol podľa Vierky Horákovej plný „vychytávok“.
Zopakujeme si. Potrebujeme dobrú kyslú kapustu, podľa chute buď údene alebo bravčové mäso, hríby, údenú klobásu, korenie, cibuľu, slaninu a červenú papriku.
Podstatné je uvariť si dobrý vývar z údeného kolena, alebo karé, prípadne z údených kostí. Po uvarení vývaru odcedíme a potom pridáme do vývaru nadrobno nakrájanú kyslú kapustu. Podľa Vierky, by sme kapustu vo vývare nemali variť dlhšie ako 15 minút, lebo kapusta má byť chrumkavá. Na záver pridáme ešte údenú klobásku. Ďalej si na oleji alebo masti upražíme cibuľku, nadrobno nakrájanú slaninku. Opekáme tak, aby cibuľa nezhorela, ale slanina sa primerane oškvarila. Pridáme následne červenú papriku, zriedime trochu s vodou a pridáme do kapustnice. Pre dochutenie môžeme dať pri konzumácii majoránku alebo kyslú smotanu.
Zajtra si pochutnáme na domácich orechových rožtekoch Hany Rapantovej.