Tento týždeň nazeráme do kuchyne našich kolegov z Rádia Regina. Ponúkame vám vianočné a sviatočné špeciality. Kolega Peter Buček je veľký športovec. Jazdí na bicykli, pláva, behá a cvičí. A Peťovi obzvlášť chutí nasledujúci sviatočný recept.
Pečené údene mäso so slivkovou omáčkou Petra Bučeka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pečené údene mäso so slivkovou omáčkou od Petra Bučeka budeme potrebovať: Pekný kúsok údeného karé, alebo krkovičky. Masť, alebo olej, maslo, cibuľu, lyžicu medu, asi 400 g. slivkového lekváru, vodu, soľ, celé čierne korenie, trochu škorice, a zopár sušených klinčekov. Použiť môžeme celé klinčeky, alebo trochu mletých. Ešte mleté čierne korenie a pre odvážnejších aj čili papričku.
Postup: Umyté mäso dáme do pekáča, podlejeme vodou, pridáme soľ, guľôčky čierneho korenia a lyžicu medu. Zakryté mäso pečieme pri teplote 190°C približne polhodinu. Ak je mäso mäkké potrieme ho medom a nezakryté necháme ešte zapiecť. Pozor aby med neostal na mäse čierny. Omáčku si pripravíme nasledovne. Pokrájame cibuľu, ktorú si opražíme, ďalej pridáme lekvár, mleté korenie, klinčeky a škoricu. Ak je lekvár trochu tuhý – pridáme vodu. A následne miešame aby omáčka prešla varom.
No a Peťo si do omáčky pridáva aj pokrájanú čili papričku bez semien. Počas sviatočných dní môžete toto jedlo podávať s opekanými zemiakmi.
Zajtra si pripravíme vylepšenú kapustnicu podľa Viery Horákovej.