Spisovateľka a etnografka Terézia Vansová vydala prvú kuchársku knihu v slovenskom jazyku v roku 1914. Obsahuje vyše 900 osvedčených receptov, ktoré zodpovedajú požiadavkám jednoduchej i meštianskej kuchyne. Dnešný recept z tejto knihy spoločne vybrali šéfredaktorka časopisu Gastro Viera Dudášová a Miroslav Würfl.
Zajačí chrbát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Odležaného zajaca
soľ
majorán
domácu slaninu
vodu
biele suché víno
maslo
Postup:
Z dobre odležaného zajaca vykrojíme chrbát a stehienka. Vyberieme drobné trčiace kostičky a mäso prešpikujeme slaninou. Potrieme ho soľou a majoránom, zajaca vložíme do nádoby, pridáme kúsky masla a dáme ho piecť. Namiesto vody môžeme použiť aj suché biele víno, ktoré sa k tomuto mäsu naozaj hodí. Počas pečenia zajaca podlievame, aby mäso nezoschlo. Mladé mäso pečieme hodinu, staršieho zajaca asi 2 a pol hodiny. Ako prílohu podávame ryžu alebo pečené zemiaky.